Doa Jamuan Makan

Buku Program Majlis Persaraan Bonda Hajah Norhayati Binti Tumin Projects To Try Programming Projects Doa jamuan makan bisa diucapkan sebelum memulai makan untuk mengungkapkan rasa syukur kepada Allah dan memohon berkah-Nya. Berikut ini adalah contoh …


Buku Program Majlis Persaraan Bonda Hajah Norhayati Binti Tumin Projects To Try Programming Projects

Doa jamuan makan bisa diucapkan sebelum memulai makan untuk mengungkapkan rasa syukur kepada Allah dan memohon berkah-Nya. Berikut ini adalah contoh doa yang biasa diucapkan sebelum makan:

“Bismillahirrahmanirrahim.

Ya Allah, dengan rahmat dan karunia-Mu, kami diberi rezeki yang halal untuk kami nikmati. Kami bersyukur atas segala yang Engkau berikan kepada kami.

Ya Allah, berkahilah makanan yang kami konsumsi ini. Sucikanlah hati dan perbanyaklah kebaikan dalam diri kami melalui makanan yang kami nikmati.

Ya Allah, terimalah amalan kami yang sedikit ini. Ampunilah dosa-dosa kami, perbaikilah kekurangan-kekurangan kami, dan jadikanlah kami hamba-hamba-Mu yang bersyukur dan bermanfaat bagi sesama.

Ya Allah, jadikan makanan ini sebagai sumber kekuatan bagi kami untuk beribadah dan berbuat baik. Permudahlah urusan kami dan limpahkanlah rahmat-Mu kepada kami.

Amin.”

Setelah selesai makan, juga dianjurkan untuk mengucapkan doa syukur kepada Allah atas rezeki yang diberikan:

“Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah memberi kami rezeki ini. Semoga Allah memberkahi kami dengan rezeki yang berkelanjutan dan menjadikan kami hamba-hamba yang bersyukur.

Amin.”

Doa-doa ini adalah contoh umum, namun Anda dapat menambahkan atau mengubahnya sesuai dengan keyakinan dan kebiasaan Anda. Yang terpenting adalah mengungkapkan rasa syukur dan memohon berkah kepada Allah sebelum dan setelah makan.


Doa Penutup Walimatul Ursy Doa Doa Pernikahan Tertutup


Islamic Aqiqah Baby Invitation Announcement Muslim Zazzle Com Invitations Baby Invitations Rsvp Card


Penutup Doa Kedua Doa Tolak Bala Doa Kekuatan Doa Kutipan Doa


Pin On Dream


Pin Oleh Nanne Anne Di Salafy Jamuan Makan Islam Motivasi


Poskad Wedding Inspirations Wedding Cards Wedding Site Wedding Announcements


Doa Ibu Di Saat Marah Doa Marah Kekuatan Doa


Pin Oleh Tentang Hati Di Istajib Du Ana Ya Allah Iman


Terima Kasih Memilih Kami Menjadi Sebahagian Di Hari Bahagia Anda Kad Kahwin Saiz 6×6 In Material Art Card 1 L Kad Kahwin